Dlaczego łzy są słone?                                      

Łzy są produkowane przez gruczoły łzowe, leżące w górnym zewnętrznym rogu oczodołu. Od niego odchodzą kanaliki wyprowadzające łzy do worka spojówkowego oka. Produkcja łez rozpoczyna się pod koniec pierwszego miesiąca życia człowieka.

Funkcja łez polega na nawilżaniu, odżywianiu oraz odkażaniu gałki ocznej. W skład łez wchodzi głównie woda, chlorek sodu, białka, a także substancje działające odkażająco np. lizozym chroniący nasze oczy przed zakażeniami bakteryjnymi. Słony smak łez wynika z ich składu. 1% stanowi chlorek sodu, a więc związek chemiczny znany nam, jako sól kuchenna. To właśnie on nadaje słony posmak łzom.

Łzy są przezroczyste, a rozprowadzane są po gałce ocznej w trakcie mrugania powiekami. Ich nadmiar spływa kanalikami do jamy nosowej (w dawnych filmach można zauważyć  damy, które płaczą bardziej nosami niż oczami, ma to uzasadnienie biologiczne!). Zdarza się jednak czasami tak, że w wyniku kontaktu oka z ciałem stałym, środkami drażniącymi łzy są wydzielane tak obficie, że kanalik nie nadąża z ich odprowadzeniem i oczy zaczynają łzawić. Ma to na celu wypłukanie czynnika drażniącego z oka. Łzawienie oczu pojawia się też w chwilach wielkich emocji takich, jak smutek, ból, czy radość. Ma to związek ze zmianą aktywności układu nerwowego.

Ze łzami związane jest powiedzenie „wylewać krokodyle łzy”. Czy wobec tego krokodyle płaczą? Okazuje się, że nie wszystkie, ale np. różańcowe tak. W ten sposób pozbywają się nadmiaru soli z organizmu. Najczęściej ma to miejsce po obfitym posiłku. Powstał nawet na ten temat mit mówiący, że krokodyl płacze z żalu, że pozbawił życia swoją ofiarę. W Polsce najczęściej mówimy, że ktoś „wylewa krokodyle łzy”, gdy bardzo mocno, obficie płacze. W normalnej sytuacji  dzienna ilość wydzielanego płynu łzowego wynosi ok. 0,5 cm³.