Czereśnie – smak lata w leczniczym wydaniu.

   Pojawiają się na straganach zaraz po truskawkach. Kuszą kolorem i smakiem lata. Warto dać się kusić jak najczęściej, bo czereśnie to witaminowa bomba dla organizmu, a składniki w nich obecne pomagają w walce z wieloma dolegliwościami.

Nie można zignorować ich w letnim menu, ponieważ mają niemal cały komplet witamin: A, prawie wszystkie z grupy B (w szczególności B5), witamina C oraz minerały: żelazo, wapń, potas, cynk, miedź, mangan sprawiają, że to odżywcze skarby lata. Porcja czereśni dostarcza dużej dawki jodu (330 mg w 100 g), którego te smaczne owoce mają więcej niż ryby morskie!

Czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Im ciemniejszy kolor skórki, tym więcej antyoksydantów znajduje się w owocach.

Lista właściwości leczniczych czereśni jest bardzo długa. Owoce są zasadotwórcze, dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej.

Korzyści z ich spożywania odczują osoby chorujące na dnę moczanową, gdyż zawierają one witaminę B5, korzystnie wypływającą na obniżenie stężenia kwasu moczowego w organizmie. Poza tym cyjanidyna występująca w owocach, u pacjentów z artretyzmem (dną moczanową) może blokować odczuwanie bólu wywołanego przez kryształki kwasu moczowego. Z tego powodu czereśnie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na opuchnięcia i zniekształcenia stawów. W przypadku schorzeń reumatycznych zaleca się, aby jeden posiłek składał się wyłącznie z 1/2 kg czereśni.

Czereśnie są bogate w potas, a to dobra wiadomość dla chorujących na serce. Potas usuwa z organizmu nadmiar soli i dlatego dobroczynnie wpływa na serce, a także pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi.

Czereśnie są także źródłem kwercetyny, która zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych, reguluje stężenie cholesterolu w surowicy krwi oraz przeciwdziała niekorzystnemu zjawisku utleniania cholesterolu.

To nie wszystkie ich zalety. Czereśnie wykazują działanie antyinfekcyjne, antytoksyczne, moczopędne i odświeżające, odtruwające.

Właściwości odtruwające wątrobę, oczyszczające nerki posiada sok z czereśni, który wpływa korzystnie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Już dwudniowa dieta wyłącznie oparta na czereśniach oczyszcza organizm i przyspiesza wydalanie toksyn.

Czereśnie warto spożywać ze względu na ich korzystny wpływ na urodę. Pobudzają wzrost cebulek włosowych, odmładzają, pozytywnie oddziałują na skórę i cerę. Przeciwutleniacze, których nie brakuje w czereśniach, to naturalne substancje chroniące organizm przed nowotworami i spowalniające procesy starzenia się organizmu.

Jak jeść?

Najlepiej jeść czereśnie prosto z drzewa, ale bezpieczniej jest je najpierw umyć i zjeść bez żadnych dodatków. Lekarze naturaliści zalecają kurację 250 g czereśni zjadanych przez 10 dni, która zapobiega chorobom serca, nowotworom, miażdżycy. Kolor owoców robi różnicę. Czym ciemniejsze, tym większa ich wartość odżywcza. Zawierają bowiem więcej witamin i minerałów.

Czereśnie są niezawodnym źródłem energii, co stanowi wielki plus w przypadku odżywiania dzieci. Są jednak ciężkostrawne, dlatego szczególnie dzieci powinny po nie sięgać z umiarem.

Nie tylko owoce czereśni są cenione za względu na liczne właściwości. W lecznictwie ludowym wykorzystuje się również żywicę czereśni, liście i ogonki. Z żywicy przyrządza się herbatkę leczniczą, stosowaną przy kaszlu. Z liści czereśni można zaparzyć domową herbatkę o działaniu wykrztuśnym i moczopędnym.

Wywar z ogonków czereśni pomaga schudnąć, a herbatkę z ususzonych ogonków zaleca się też przy przeziębieniach, zapaleniu pęcherza, biegunkach i kaszlu. W lecznictwie ludowym, przy uciążliwych bólach pleców, brzucha, bólach reumatycznych, menstruacyjnych, a także przy różnego rodzaju kontuzjach, stosowano kiedyś poduszeczki z pestek czereśni.